- περιηγητής
- Αυτός που ταξιδεύει με σκοπό την ψυχαγωγία ή τη μόρφωση. Η τάση για περιήγηση χρονολογείται από την αρχαιότητα και κυρίως από τότε που τα ταξίδια έπαυσαν να είναι πολύ επικίνδυνα. Τον 6o αι. π.Χ. αναφέρονται πολλά ονόματα ελλήνων περιηγητών, που ταξίδεψαν σε διάφορες χώρες, ο καθένας για δικούς του λόγους. Ο Σόλων πήγε στην Αίγυπτο, τη Μ. Ασία και αλλού. Το ίδιο και ο Εκαταίος ο Μιλήσιος. Ο Ηρόδοτος ταξίδεψε σ’ όλες τις χώρες σχεδόν της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, την Ιταλία τα παράλια του Εύξεινου Πόντου κ.α. Στη διάρκεια της ελληνιστικής περιόδου εμφανίζονται π. που επιπλέον περιγράφουν τις εντυπώσεις τους στα συγγράμματά τους. Τέτοιοι είναι ο Δημοχάρης, ο Δίυλλος κ.ά. Συστηματικότερα περιηγητικά έργα με ιστορικό και γεωγραφικό περιεχόμενο ανήκουν στον περιηγητή Πολέμωνα από την Τρωάδα (2ος αι. π.Χ.). Σπουδαίος π. και γεωγράφος ήταν ο Στράβωνας (65 π.Χ. -23 περίπου μ.Χ.). Στο έργο του με τον τίτλο Γεωγραφικά βρίσκονται πολλές χρήσιμες πληροφορίες ιστορικού, γεωγραφικού κλπ. περιεχομένου. Η ίδρυση του οικουμενικού κράτους της Ρώμης και η Pax Romana έκαναν τα ταξίδια ασφαλέστερα. Διασημότερος π. την εποχή των Αντωνίνων (2ος αι. μ.Χ.) ήταν ο Παυσανίας από τη Μαγνησία της Μ. Ασίας. Το έργο του Ελλάδος περιήγησις, είναι πολύτιμη πηγή πληροφοριών για την τοπογραφία της αρχαίας Ελλάδας, τη λατρεία, τους μύθους την τέχνη, τις παραδόσεις των Ελλήνων κλπ. Στους αιώνες που ακολούθησαν εμφανίστηκαν πολλοί σπουδαίοι π. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μάρκο Πόλο πως περιηγήθηκε την Άπω Ανατολή (1254-1269). Στην Ελλάδα π. εμφανίστηκαν κυρίως από το 17o αι. και μετά. Ανάμεσά τους διπλωμάτες, ποιητές, καλλιτέχνες, ερευνητές αλλά και πολλοί αρχαιοκάπηλοι. Οι κυριότεροι από αυτούς ήταν ο Πουκεβίλ, ο Σπον, ο Γουίλερ, ο Τουρνεφόρ, ο Σουαζέλ-Γκουφιέ και ο Γκίι.
Ο Γερμανός περιηγητής Καρλ Πέτερς συναντά τον Αιγύπτιο διοικητή αφρικανικής περιοχής Εμϊν Πασά. Χαλκογραφία από έκδοση ταξιδιωτικών εντυπώσεων του.
* * *ο, ΝΑ, και θηλ. περιηγήτρια Ν [περιηγούμαι]νεοελλ.αυτός που ταξιδεύει σε διάφορα μέρη για να επισκεφθεί τα αξιοθέατα και να γνωρίσει τον τρόπο ζωής τών κατοίκων τους, ο τουρίσταςαρχ.1. αυτός που οδηγεί τους ξένους στα διάφορα σημεία ενός χώρου ή ενός τόπου και τους δείχνει τα αξιοθέατα, ο ξεναγός2. συγγραφέας γεωγραφικής περιγραφής.
Dictionary of Greek. 2013.